Behandeltijd verschilt tussen manueel therapeuten

De behandeltijd verschilt tussen manueel therapeuten. Bij de één duurt het 15-20 minuten. Bij de ander 30-40 minuten. Waarom een behandeltijd van 15-20 minuten?

  • Gemiddeld wordt voor een losse behandeling manuele therapie tussen de 37 en 45 euro gevraagd. Om het betaalbaar te houden voor u als patiënt is gekozen voor het laagste tarief in 2018. Dat is 35 euro. Om rendabel te blijven staat daar een kortere behandeltijd tegenover.
  • 5 behandelingen van 45 euro is ongeveer 6 behandelingen van 35 euro. Indien u zelf de behandelingen betaald, krijgt u dus meer behandelingen.
  • De gemiddelde vergoeding voor manuele therapie is lager geworden. Tussen 2006 en 2018 is de vergoeding gedaald met 2%. In dezelfde tijd is het leven 22% duurder geworden (Vergoeding Manuele Therapie 2006-2018). Een gat van 24%.
  • Therapeuten kunnen zelf de duur van hun behandeling bepalen. Evenals de prijs. Een behandeling door bijvoorbeeld een osteopaat duurt 45-60 minuten. Bij een chiropractor ca 10 minuten. Een individuele behandeling manuele therapie varieert tussen 15 en 40 minuten.
  • In Nederland bestaat nog een andere aanpak. Namelijk de integratie met begeleid trainen in de oefenzaal. Manuele therapie bestaat dan uit het losmaken / manipuleren van enkele geblokkeerde wervels. Hooguit 5 minuten werken. Direct erna wordt het resultaat in de oefenzaal ‘gestabiliseerd’. Totale behandeltijd 30-40 minuten.
  • Het effect van 15 à 20 minuten manuele therapie is hetzelfde als 30 à 40 minuten. Het effect van een korte behandeling is hetzelfde als van een lange. Het resultaat is niet afhankelijk van de duur van de behandeling. Wel van de gekozen behandeltechniek.
  • Zorgverzekeraars houden de wachttijden van hulpverleners in de gaten. Deze zijn vastgelegd in de contracten. De vraag naar manuele therapie is hoger dan het aanbod. Bij een behandeltijd van 30-40 minuten zou de wachttijd te ver oplopen.