Raad van Bestuur wil minder fysiotherapeuten

Guusje ter Horst was 4 jaar woordvoerster van de PvdA in de 1e kamer. Daarna is zij 4 jaar voorzitster van het KNGF (de beroepsgroep van fysiotherapeuten) geweest.

Zij is op bezoek bij een zorgverzekeraar. Ze laat een uitgewerkt plan zien aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. Een kwaliteitsysteem waar enkele jaren hard aan is gewerkt. En wat moet leiden tot kostenverlichting in de gezondheidszorg.

“En dan pakt zo’n voorzitter van de Raad van Bestuur z’n mapje, vist daar een briefje uit en zegt: (met bekakte stem) Mijn medewerkers hebben opgeschreven dat dit kwaliteitssysteem niet leidt tot een sanering van de sector.”

De logische gedachte is dat een zorgverzekering op dezelfde lijn zit. Zij willen toch goede kwaliteit voor een lagere prijs. Maar nee. Ze hebben een andere agenda: sanering van de fysiotherapie. Ofwel: zorgen dat het aantal fysiotherapeuten verminderd.

“Ik zakte door mijn stoel! Kennelijk gaat het de verzekeraars daar om. Er moeten gewoon vijfduizend fysiotherapeuten uit. Hup, weg!”

Aldus Guusje. Zelfs zij had deze reactie niet zien aankomen. Betaalbare zorg, zuinig en zinnige zorg, goede kwaliteit / prijs verhouding. Termen die verzekeraars graag voor de Bühne gebruiken. Maar achter de schermen is dat onbelangrijk. Sanering is het sleutelwoord.

Mensen zoals in de Raden van Bestuur leven in een geheel eigen wereld. Los van de huidige realiteit. Even verderop in hetzelfde interview:

“Laatst vertelde een voorzitter van de raad van bestuur van een zorgverzekeraar me dat hij vroeger naar de fysio ging, omdat hij dan ‘zo fijn gemasseerd kon worden’. Nu was laatst zijn vrouw er geweest en die had hem verteld dat ‘het er tegenwoordig toch anders aan toe ging”

Het niveau van kennis is 20 – 30 jaar stil blijven staan. En deze mensen maken het beleid. Schokkend.

De vergelijking dringt zich op toen Marie Antoinette zei: “S’ils n’ont pas de pain qu’ils mangent de la brioche!”. “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake!” Zij was de vrouw van koning Lodewijk XVI van Frankrijk. Het gezegde staat symbool voor de adel. Die heeft geen benul hoe het volk buiten de muren van het paleis leeft.

Volkskrant, interview met Guusje ter Horst, op 20-11-2018
Teleurstelling bij voormalig minister Guusje ter Horst na vier jaar in de zorg: ‘Rationele argumenten tellen niet’