Disclaimer echografie

Echodiagnostiek is “diagnostiek”. Niet om te bepalen wat in uw geval de beste behandeling is. De “beste behandeling” bestaat meestal niet. Elk letsel is anders, iedereen is anders. U krijgt te horen wat de verschillende mogelijkheden zijn. Met de voordelen en nadelen. Wat in uw geval een goede behandeling is bespreekt u met uw verwijzer of behandelaar (fysiotherapeut, podotherapeut, huisarts, …)

Mag ik gaan werken? Mag ik weer sporten? Welke oefeningen moet ik doen? Of juist niet doen? Moet ik rust houden? Mag ik autorijden? Echografie kan hier geen antwoord op geven. Deze vragen horen bij een behandelplan. De therapeut waar u onder behandeling bent maakt met u een plan van aanpak.

Geen enkel onderzoek geeft volledige zekerheid. Echodiagnostiek ook niet. Als voorbeeld: op de echo wordt niets gezien. Toch is er een kleine kans dat er wel een aandoening zit (fout-negatief). Of er wordt een afwijking gezien. Terwijl er eigenlijk geen aandoening aanwezig is (fout-positief). Deze onzekerheid geldt ook voor MRI, rongtenfoto, CT scan, en andere beeldvorming. Geen enkel onderzoek scoort 100%.

Er is een (hele kleine) kans dat een serieuze afwijking wordt gezien. Neem als voorbeeld een vergrote lymfklier. De oorzaak kan een ontsteking zijn, een aangeboren afwijking, of een kwaadaardige aandoening. De oorzaak van een vergrote klier is met echografie niet vast te stellen. In dit geval wordt contact opgenomen met uw huisarts.

De oorzaak van uw klacht is niet altijd te zien. Bijvoorbeeld omdat het letsel heel klein is. Of omdat de oorzaak ergens anders ligt (uitstralende pijn). Toch is het goed om dit te weten. Het voorkomt dat u een zinloze behandeling krijgt.

Zoekt u een medische diagnose? Bijvoorbeeld voor de mate van weefselschade na een ongeval. Echografie gedaan door een fysiotherapeut kan u dat niet bieden. Daarvoor moet u bij een radioloog of orthopeed in het ziekenhuis zijn.