Disclaimer echografie

Het doel van de echografie is om te bekijken of fysiotherapie zinvol is. Verschillende behandelopties worden besproken. Mogelijk is fysiotherapie juist niet geschikt. U krijgt dan een advies mee.

Geen enkel onderzoek geeft 100% zekerheid. Echodiagnostiek ook niet. Als voorbeeld: op de echo wordt niets gezien. Toch is er een kleine kans dat er wel een aandoening zit. Of er wordt een afwijking gezien. Terwijl er eigenlijk geen aandoening aanwezig is. Deze onzekerheid geldt ook voor MRI, rongtenfoto, CT scan, en andere beeldvorming.

Er is een (hele kleine) kans dat een serieuze afwijking wordt gezien. Neem als voorbeeld een vergrote lymfklier. De oorzaak kan een ontsteking zijn, een aangeboren afwijking, of een kwaadaardige aandoening. De oorzaak is met echografie niet vast te stellen. In dit geval wordt contact opgenomen met uw huisarts.

Zoekt u een medische diagnose? Echografie gedaan door een fysiotherapeut kan u dat niet bieden. Daarvoor moet u bij een radioloog of orthopeed in het ziekenhuis zijn.

Mag ik gaan werken? Mag ik weer sporten? Welke oefeningen moet ik doen? Of juist niet doen? Echografie kan hier geen antwoord op geven. Dit zijn vragen voor de fysiotherapeut waar u onder behandeling bent.