Wervel die vast zit

Een wervel die vastzit

Een chiropractor heeft het over een subluxatie, “de wervel staat scheef”. In de osteopathie spreekt men over een van ERS / FRS, ook soort scheve stand. In de manuele therapie noemt men het een geblokkeerde of gefixeerde wervel. De wervel glijdt niet meer naar voren en naar achteren. 

Stel een zuignap zit vast aan een raam. Daar is met geen mogelijkheid meer beweging in te krijgen. Door de onderdruk heeft deze zich vast gezogen. Zoiets gebeurt ook tussen 2 wervels. Door de onderdruk zitten ze “aan elkaar geplakt”. Daarnaast wordt dit in stand gehouden door een afweerspanning van de diep gelegen rugspiertjes. 

Zo’n afwijking is een goede reden voor een manipulatie, het kraken dus. Dat werkt het snelst. In de chiropraxie wordt het een “adjustment” genoemd. Door de manipulatie worden de normale glijbewegingen tussen de 2 wervels hersteld.

Gelijk beginnen met oefeningen doen bij een vastzittende wervel is niet de juiste aanpak. Eerst moet deze door een manueel therapeut worden losgemaakt. De zuignap moet losgemaakt worden. Zolang het vastzit hebben oefeningen geen zin. Pas als de zuignap los is, kan worden gestart met oefeningen. Voor behoud van de mobiliteit, om spierkracht te trainen, om een goede houding aan te leren, enz. 

Een enkele keer is het resultaat niet naar verwachting. Klachten komen steeds terug, het effect is kortdurend. Wat is daar de oorzaak van? Doorgaan met manuele therapie is dweilen met de kraan open. De kraan moet eerst dicht. Dan pas zie je dat het dweilen zin heeft. 

De oorzaak vinden is niet altijd makkelijk. Drukte, geen tijd om een huiswerkoefening te doen, stress, geen tijd voor ontspanning, te zwaar werk, te zware trainingen, verkeerde houding op het werk, verkeerde techniek tijdens het lopen / sporten, te weinig kracht, een beperking in een ander gewricht, etc. Wil de behandeling blijvend effectief zijn, dan moet aan de oorzaak ook iets gebeuren. 

Een optie is om een fysiotherapeut te raadplegen. Bijvoorbeeld om de techniek van het sporten samen te bekijken. Of om te zwakke spieren te versterken. Een andere mogelijkheid is om de (werk)houding door een oefentherapeut te laten beoordelen. Of bij een podotherapeut langs te gaan, voor een inlegzool.

Langdurig doorgaan met manuele therapie werkt uiteindelijk contra-productief. Het lichaam “went” aan de behandelingen, aan de fysische prikkel. “In het begin hielp de behandeling goed, maar nu lijkt het effect minder”. Dat zegt een patiënt die te vaak is behandeld. De oplossing is het inlassen van een pauze. Een aantal weken of maanden. Daarna zal het lichaam weer reageren zoals voorheen.