Geluid tijdens het kraken: essentieel?

1. Nekpijn

In totaal deden 78 patiënten met mechanische nekpijn mee aan het onderzoek. De hoge rug werd 6x ‘gekraakt’. Het aantal ‘pops’ (geluiden) werd geteld. Na een paar dagen werd het effect gemeten (toename bewegingsuitslag, pijnvermindering, e.d.). Er is geen relatie gevonden tussen het aantal geluiden en het effect. Ofwel het geluid is niet essentieel voor het effect van een manipulatie.

The Audible Pop from Thoracic Spine Thrust Manipulation and Its Relation to Short-Term Outcomes in Patients with Neck Pain. Joshua A. Cleland, Timothy W. Flynn, John D. Childs, Sarah Eberhart. J Man Manip Ther. 2007; 15(3): 143–154.

2. Rugpijn

Een groep van 71 patienten met lage rugpijn deden mee. Allen werden gemanipuleerd aan het SI-gwricht. Het aantal geluiden werd geteld. 48 uur later werden de patiënten opnieuw gezien. Er was geen relatie tussen het geluid en het effect van de behandeling.

The Audible Pop Is Not Necessary for Successful Spinal High-Velocity Thrust Manipulation in Individuals
With Low Back Pain. Timothy W. Flynn, Julie M. Fritz, Robert S. Wainner, Julie M. Whitman. Arch Phys Med Rehabil 2003;84:1057-60.

Kortom, het geluid is niet essentieel voor het effect bij een manipulatie. Blijkbaar is het effect van het ‘knakje’ vooral psychologisch.