Wat doet een fysiotherapeut?
De opleiding van fysiotherapie duurt 4 jaar. Daarna is een vervolgopleiding mogelijk van 3 à 4 jaar. Er bestaan circa 15 specialisaties. Manuele therapie is er één van.
In 1860 ontstond een nieuw beroep: de heilgymnast. Dit waren zowel gymnastiekleraren als heilgymnastische masseurs. In 1921 werd de Ongevallenwet ingevoerd. Slachtoffers van ongevallen werden behandeld door heilgymnasten. In 1965 is het Fysiotherapeutenbesluit opgericht. Het beroep deed toen officieel zijn intrede. (1) (2)
Fysiotherapie kun je samenvatten als het toedienen van fysische prikkels om het zelf-helend vermogen van het lichaam te stimuleren. Deze prikkels kunnen zijn: warmte of koude, ultraviolet, elektriciteit, geluid, straling, beweging en zwaarte (zoals oefeningen), druk of rek (zoals massage). Het uiteindelijke doel is het verbeteren van het dagelijkse functioneren: liggen in bed, het aantrekken van een jas, tot en met de begeleiding van een topsporter naar de Olympische Spelen.
Een paar voorbeelden.
Het scheelt als u een operatie goed voorbereid. Zorgt voor een goede conditie. Dan is het herstel erna gemakkelijker, en korter. Oefeningen doen onder begeleiding verbeteren uw conditie.
Na een operatie is het doen van oefeningen gewenst. Maar hoe doet u een oefening? De één doet te veel, omdat hij denkt dat je niet moet piepen. Hij gaat door de pijn heen. Zo iemand moet zo nu en dan worden afgeremd. De ander doet te weinig, bijvoorbeeld uit angst. Die moet gestimuleerd worden. Daar helpt een fysiotherapeut u bij.
De uitspraak “Fysiotherapie is niet nodig, het herstelt vanzelf” klopt voor de helft. Uiteindelijk herstelt u na de operatie ook vanzelf wel. Maar het gaat om de manier waarop. Met de hulp van een fysiotherapeut gaat het makkelijker en sneller. Een topsporter weet heus wel hoe hij of zij zich moet voorbereiden op een wedstrijd. Toch staat een peloton aan begeleiders klaar om te assisteren. Inclusief een fysiotherapeut.
In Nederland wordt veel gesport. En dus zijn er veel blessures. 5,4 miljoen blessures in 2018 (3). Dan wordt het sporten gestopt. Rust is ook nodig in deze fase. Zodra de pijn / klachten weg zijn, wordt het sporten hervat. Op het niveau van voor de blessure. Hier gaat het mis. Er is geen opbouw. Tijdens de rustperiode is teveel rust gehouden. En het hervatten van de sport gaat te snel. Met als gevolg opnieuw een blessure. Een fysiotherapeut heeft verstand van weefselherstel. Een leek heeft dit niet. Een blaadje met oefeningen is onvoldoende voor een goed herstel.
De 40 / 50-plusser heeft of krijgt klachten van slijtage (artrose). Hoe moet je hiermee omgaan? Dit is bij uitstek het werkterrein van de fysiotherapeut (4). De één heeft veel slijtage en nergens last van. De ander lichte slijtage, met veel pijn. De oorzaak van de klachten ligt veelal in de weefsels rondom een gewricht. Spieren, pezen, banden, slijmbeurs, e.d. De slijtage van het kraakbeen kan een fysiotherapeut niet verbeteren. Maar wel de conditie van de andere weefsels.
Daarnaast zijn er legio andere terreinen waarop een fysiotherapeut werkzaam is.
Voor dit alles heeft u geen verwijzing nodig. U kunt zonder tussenkomst van een huisarts of medisch specialist bij een fysiotherapeut terecht. Deze start met behandeling. Of u krijgt advies waar u behandeld kunt worden.
(1) Stichting Geschiedenis Fysiotherapie
(2) Fysiotherapie in perspectief, 50 jaar verleden – heden. Ontstaan revalidatiecentra in Nederland