Dertien doden per dag na een val thuis
In 2018 overleden 4628 mensen nadat ze waren gevallen. Dat zijn 13 dode mensen per dag (1, 2). Ze overleden binnen 30 dagen na het vallen. Een “ongelukkige val” zoals het wordt genoemd.
Vallen met fiets, brom-/snorfiets of scootmobiel worden hier niet bij gerekend. Dat zijn “vervoersongevallen”. Ook vallen op het werk vallen hier buiten. Dit zijn “werkongevallen”.
Het kan gaan om uitglijden (bijv badkamer), struikelen, vallen uit bed of van de trap. Een oudere denkt even snel iets te pakken. En wil de rollator niet uit de gang pakken.
Drie kwart van deze mensen zijn ouder dan 80 jaar. De botten zijn brozer, de gevolgen ernstiger. Zoals hartritmestoornissen, hersenbloeding, hartfalen, longembolie, hartinfarct, doorligwonden, nierfalen, longontsteking, etc (3).
Een gebroken heup komt veel voor bij een val. Van de mensen ouder dan 65 jaar gaat 35% dood binnen 1 jaar dood. Uit een onderzoek van Folbert (4) blijkt dat als snel wordt begonnen met bewegen, de mensen sneller herstellen en minder complicaties krijgen. Wordt door de arts gezegd dat ze in bed moeten rusten, dan zijn ze slechter af.
(1) Elke dag dertien doden door ongelukkige val. NOS, 4-12-2019
(2) Dagelijks 13 doden door een val. CBS, 4-12-2019
(3) Waarom heeft een gebroken heup zulke grote consequenties? Plusonline, 23-9-2010
(4) E.C. Folbert: Improved 1-year mortality in elderly patients with a hip fracture following integrated orthogeriatric treatment. 30 January 2016. In: International Osteoporosis Foundation and National Osteoporosis Foundation.