Behandeltijd verschilt tussen manueel therapeuten (1)

De behandeltijd verschilt tussen manueel therapeuten. Bij de één duurt het 5 minuten. Bij de ander drie kwartier. Waarom een behandeltijd van 15-20 minuten?

 • De NZa heeft beschreven wat een zitting manuele therapie is (2). Hierin staat “ongeacht de tijdsduur en de inhoud”. De therapeut mag zelf de duur van de zitting bepalen. En ook de inhoud van de behandeling.
 • Gemiddeld wordt voor een losse behandeling manuele therapie tussen de 37 en 45 euro gevraagd (2018). Om het betaalbaar te houden voor u als patiënt is gekozen voor het laagste tarief in 2018, ofwel 35 euro. Om rendabel te blijven staat daar een kortere behandeltijd tegenover.
 • U krijgt meer behandelingen bij een lager tarief. Stel u betaalt 5 behandelingen met het “hogere” tarief, 45 euro. Totaal is dit 225 euro. Voor dit bedrag kunt u ook 6,5 behandelingen met het “lagere” tarief krijgen (6,5 x 35 euro is 227 euro). 1,5 behandeling meer dus.
 • De gemiddelde vergoeding voor manuele therapie is lager geworden. Tussen 2006 en 2018 is de vergoeding door verzekeraars gedaald met 2%. In dezelfde tijd is het leven 22% duurder geworden (Vergoeding Manuele Therapie 2006-2018). Een gat van 24%.
 • Tijden zijn zeer verschillend. Een behandeling bij bijvoorbeeld een osteopaat duurt 45-60 minuten. Bij een chiropractor ca 10 minuten. Een individuele behandeling manuele therapie varieert tussen 5 en 45 minuten.
 • In Nederland bestaat nog een andere aanpak. Namelijk de integratie met begeleid trainen in de oefenzaal. Manuele therapie bestaat dan uit het losmaken / manipuleren van enkele geblokkeerde wervels. Hooguit 5 minuten werk. Zo kunnen circa 10-12 patiënten per uur behandeld worden. Direct erna wordt het resultaat in de oefenzaal ‘gestabiliseerd’. Manuele therapie plus oefentherapie: 30-60 minuten.
 • De winst van een aantal korte behandelingen (15 minuten) is hoger dan van een aantal lange behandelingen (40 minuten). Vergelijk het met school van vroeger. Je onthoudt meer door elke dag een kwartier te leren. In plaats van alles op 1 dag te doen.
 • Het effect van een behandeling is niet afhankelijk van de lengte ervan. Het is niet zo: hoe langer de behandeling hoe beter het resultaat. Het effect wordt bepaald door de gekozen behandeltechniek: met welke techniek kan deze klacht het best behandeld worden. In Jip-en-Janneke taal: een schroef draai je los met een schroevedraaier, niet met een nijptang.
 • De meeste therapeuten doen de administratie tijdens de behandeling. Ook al bent u 30-40 minuten binnen, dan gaat deze administratietijd af van de behandeltijd.
 • Zorgverzekeraars houden de wachttijd van hulpverleners in de gaten. Deze zijn vastgelegd in de contracten. De vraag naar manuele therapie is hoger dan het aanbod. Bij een behandeltijd van 30-40 minuten zou de wachttijd te ver oplopen.

(1) Bedragen en tijden zijn gebaseerd op vergoedingen van 2018.

(2) NZa: Beleidsregel prestatiebeschrijvingen voor fysiotherapie:

 • “Ad h) Individuele zitting manuele therapie. De individuele zitting manuele therapie is een ononderbroken tijdspanne, waarin de zorgverlener de patiënt één-op-één voor één of meerdere indicaties begeleidt, adviseert en/of behandelt ongeacht de tijdsduur en de inhoud van de behandeling.”