Behandeltijd verschilt tussen manueel therapeuten

De behandeltijd verschilt tussen manueel therapeuten. Bij de één duurt het 15-20 minuten. Bij de ander 30-40 minuten. Waarom een behandeltijd van 15-20 minuten?

  • Gemiddeld wordt voor een losse behandeling manuele therapie tussen de 37 en 45 euro gevraagd. Om het betaalbaar te houden voor u als patiënt is gekozen voor het laagste tarief in 2018. Dat is 35 euro. Om rendabel te blijven staat daar een kortere behandeltijd tegenover.
  • U krijgt meer behandelingen bij een lager tarief. Stel u betaalt 5 behandelingen met het “hogere” tarief, 45 euro. Totaal is dit 225 euro. Voor dit bedrag kunt u ook 6,5 behandelingen met het “lagere” tarief krijgen (6,5 x 35 euro is 227 euro). 1,5 behandelingen meer dus.
  • De gemiddelde vergoeding voor manuele therapie is lager geworden. Tussen 2006 en 2018 is de vergoeding door verzekeraars gedaald met 2%. In dezelfde tijd is het leven 22% duurder geworden (Vergoeding Manuele Therapie 2006-2018). Een gat van 24%.
  • Therapeuten kunnen zelf de duur van hun behandeling bepalen. Evenals de prijs. Een behandeling door bijvoorbeeld een osteopaat duurt 45-60 minuten. Bij een chiropractor ca 10 minuten. Een individuele behandeling manuele therapie varieert tussen 15 en 40 minuten.
  • In Nederland bestaat nog een andere aanpak. Namelijk de integratie met begeleid trainen in de oefenzaal. Manuele therapie bestaat dan uit het losmaken / manipuleren van enkele geblokkeerde wervels. Hooguit 5 minuten werk. Zo kunnen circa 10 patiënten per uur behandeld worden. Direct erna wordt het resultaat in de oefenzaal ‘gestabiliseerd’. Totale behandeltijd 30-60 minuten.
  • De winst van een aantal korte behandelingen (15-20 minuten) is hoger dan van een aantal lange behandelingen (30-40 minuten). Vergelijk het met school van vroeger. Je onthoudt meer door elke dag een kwartier te leren. In plaats van alles op 1 dag te doen.
  • Het effect van een behandeling is niet afhankelijk van de lengte ervan. Het resultaat wordt bepaald door de gekozen behandeltechniek. Niet hoelang u behandeld wordt.
  • De meeste therapeuten doen de administratie tijdens de behandeling. Ook al bent u 30-40 minuten binnen, dan gaat deze administratietijd af van de behandeltijd.
  • Zorgverzekeraars houden de wachttijd van hulpverleners in de gaten. Deze zijn vastgelegd in de contracten. De vraag naar manuele therapie is hoger dan het aanbod. Bij een behandeltijd van 30-40 minuten zou de wachttijd te ver oplopen.