Eerste afspraak = 2 behandelingen

Dit geldt voor alle fysiotherapeuten (en andere paramedici) in Nederland.

Tot 2006 was voor fysiotherapie een verwijzing van de huisarts nodig.

Op 1 januari 2006 is de wet veranderd. U kunt sindsdien rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Zonder verwijzing.

De eerste afspraak bestaat uit een intake inclusief onderzoek. Nieuw is dat de fysiotherapeut ook een screening uitvoert. Of er “rode vlaggen” zijn. Zo ja, dan moet u eerst naar de huisarts. Voor een verwijzing. In 99% van de gevallen (Nivel, Jaarcijfers 2015, blz 16) is dit niet nodig

In feite neemt de fysiotherapeut deze taak over van de huisarts. Er  is voldoende vertrouwen van de overheid in het kunnen van de paramedicus. Hiervoor krijgt de fysiotherapeut een aparte vergoeding.

In 2007 is de wet opnieuw aangepast. Tot dan mocht maar 1 zitting per dag gedeclareerd worden. Een intake geldt als 1 zitting. Hierna mocht een patiënt niet behandeld worden. Niet op dezelfde dag. Door de aanpassing van de wet mogen sindsdien 2 zittingen op 1 dag plaatsvinden.

Zorgverzekeraars zien de intake als 1 behandeling. Stel u heeft 9x fysiotherapie in uw aanvullende verzekering. Dan heeft u na de screening / intake / onderzoek er nog 8x over. De begeleiding / advisering en/of behandeling hierna zijn ook 1 zitting. Na de eerste afspraak heeft u er nog 7x over.

Bij elke nieuwe klacht hoort een screening met intake en een onderzoek. In principe bent u bij elke nieuwe klacht 2 zittingen kwijt. Het hangt van de fysiotherapeut af of hij dit ook doet.

Screening / Intake / Onderzoek

Een aantal (maar niet noodzakelijkerwijs alle) activiteiten tijdens de intake:

 • screening op rode vlaggen
 • vraaggesprek
 • lichamelijk onderzoek mn voor pijnprovocatie
 • vragenlijst invullen / bespreken
 • bewegingsuitslag van gewrichten bepalen
 • kracht van spieren meten
 • uithoudingsvermogen testen op de loopband
 • echografisch onderzoek
 • de conclusie van het onderzoek vertellen
 • etc.
Begeleiding, advisering en/of behandeling na de intake

Een aantal (maar niet noodzakelijkerwijs alle) activiteiten direct na de intake:

 • prognose als u niet zou worden behandeld (natuurlijk herstel)
 • de mogelijke behandelopties doornemen
 • voordelen van de behandelopties toelichten
 • risico’s van de verschillende behandelingen uitleggen
 • informed consent en toestemming voorbehouden handelingen vragen
 • behandeldoel vaststellen
 • behandelplan maken
 • adviseren wat u zelf kunt doen
 • begeleiding welke oefeningen ‘goed’ danwel ‘slecht’ zijn
 • proefbehandeling
 • etc

Als u weg bent:

 • dossier aanmaken en invullen
 • verslag schrijven voor verwijzer
 • overleggen met vorige / huidige behandelaar
 • ontbrekende informatie aanvragen
 • onderzoek aanvragen bij de huisarts
 • etc

Contracten 2021

Met alle verzekeraars wordt in 2021 een contract afgesloten. Dat is het streven. Maar alle eisen van de verzekeraars zijn nog niet bekend. In november is er meer duidelijkheid.

Independer en Zorgwijzer geven een overzicht van alle premies van 2020. Daarop is ook te zien hoeveel behandelingen fysio u maximaal vergoed krijgt.

Zodra de prijzen van 2021 bekend zijn zullen ze dit publiceren

Contactberoepen: vaker besmet?

 • landelijk: 1.8% van alle tests positief
 • contactberoepen: 1.7% positief

Contactberoepen zijn pedicures, kappers, fysiotherapeuten, rij-instructeurs, tattoeshops, sekswerkers, e.d.

Het RIVM houdt bij hoeveel mensen zich laten testen sinds 1 juni. En ook het aantal besmettingen dat is gevonden.

Landelijk zijn ruim 1 miljoen tests uitgevoerd. 1.8% testte positief.

Van de contactberoepen zijn 122.000 mensen getest. 1.7% blijkt positief.

Beroepen met fysiek (lichamelijk) contact vormen geen extra risico op besmetting.

Raken mensen met een contactberoep vaker besmet met corona? RTL nieuws, 28 augustus 2020

“The city of Wuhan is safe” – zonder vaccin

 • bijna 10 miljoen mensen getest eind mei
 • “slechts” 300 mensen zonder klachten gevonden
 • is het virus vanzelf uitgedoofd, zonder vaccin?

“The city of Wuhan is safe” zei Li Lanjuan. Zij is lid van het National Health Commission expert team. Vergelijkbaar met het Outbeak Management Team in Nederland.

In Wuhan is het coronavirus het eerst opgedoken. In de laatste weken van mei zijn bijna 10 miljoen inwoners van Wuhan getest. Dagelijks zijn tussen de 300.000 en 1 miljoen tests uitgevoerd. Inclusief de eerdere testen, is van bijna iedereen ouder dan 5 jaar de uitslag bekend.

Ongeveer 300 mensen zijn positief gevonden. Geen van hen had klachten. Bij het “bron- en contact onderzoek” zijn nog eens 1174 mensen getest. Geen van hen was besmet.

Is daarmee de uitbraak “vanzelf” uitgedoofd? Zonder vaccinatie?

‘Wuhan is safe’: City tests 10 million, finds little coronavirus. News Need News, 26 juni 2020

‘The City is Safe’: China’s Wuhan Tests 10 Million People for Virus, Finds Only 300 Positive Cases. New18, 4 juni 2020

Mondkapjes: wel of niet?

Onlangs verscheen een systematische review / meta-analyse in the Lancet (1). Hierin werden 172 wetenschappelijke artikelen uit 16 landen geanalyseerd. In totaal 25.697 patienten.

Er is gemiddeld 85% minder kans op besmetting met Corona. De beste bescherming bieden de FFP3 maskers (96%). Andere maskers bieden 67% bescherming. Ook home-made maskers kunnen een besmetting voorkomen.

De CDC (het Amerikaanse RIVM) gaat een stap verder. Zij stellen dat Corona in de VS binnen 8 dagen is uit te roeien (2). Als het dragen van een masker in openbare ruimtes verplicht zou worden.

Een makkelijk leesbaar artikel over het effect van mondmaskers verscheen in Wetenschap in Beeld (3).

1.
Physical distancing, face masks, and eye protection to prevent person-to-person transmission of SARS-CoV-2 and COVID-19: a systematic review and meta-analysis. The Lancet, voluem 395, issue 10242, P1973-1987, JUNE 27, 2020

2.
Universal Masking to Prevent SARS-CoV-2 Transmission—The Time Is Now. JAMA, July 14, 2020.

3.
5 dingen die je moet weten over mondkapjes. Wetenschap in Beeld, 14 augustus 2020.

Kappers met covid: geen enkele klant besmet

 • Opmerkelijk: 2 kappers hebben Covid
 • Geen enkele klant raakt besmet

Twee Amerikaanse kappers waren besmet met het covid virus. In 10 dagen tijd knipten ze 139 klanten. Zowel kapper als klant droegen een mondmasker. Geen enkele klant raakte besmet.


Absence of Apparent Transmission of SARS-CoV-2 from Two Stylists After Exposure at a Hair Salon with a Universal Face Covering Policy — Springfield, Missouri, May 2020. Weekly / July 17, 2020 / 69(28);930-932

Ventilatie in de strijd tegen Corona

 • Geruchten over besmetting van Corona via kleine druppeltjes
 • Extra ventilatie
 • Meting van de lucht in de behandelruimte: maximum is 1000 ppm

Bekend is besmetting door niezen, hoesten, zingen, of praten. Grotere druppels komen in de lucht. Deze vallen na maximaal 1,5 meter (5 feet) op de tafel of grond. 

Steeds meer geruchten gaan over mogelijke besmetting via aerosols. Hele kleine druppeltjes die in de lucht komen. Met daarin het coronavirus. Op die manier zouden mensen elkaar kunnen besmetten. 

Als de lucht stilstaat blijven de kleine druppeltjes hangen. Ze vallen niet op de grond. Daarvoor zijn ze te licht. Het advies is ‘voldoende ventileren’. Raam of deur open. Zodat de lucht voldoende ververst wordt.

De vraag is: wanneer is ventilatie nodig? 

Kooldioxide of CO2 (2) wordt de beste indicator genoemd voor de luchtkwaliteit (1). Deze stof ademt iedereen uit. Het hoopt zich op in ruimtes waar te weinig geventileerd wordt. Het kan leiden tot moeheid, concentratieklachten, zweten, en eventueel flauwte.

Als extra Corona maatregel wordt de kooldioxide concentratie in de behandelruimte gemeten. De grenswaarde is 1000 ppm (1). Sowieso wordt voldoende geventileerd. Maar boven de 1000 ppm worden deuren en ramen open gezet. Al vrij snel (5-10 minuten) daalt de waarde tot normaal. 

Nuttig of niet. Maar “better safe than sorry”.

(1)
Ventilatie, achtergrond van de eisen. Februari 2011, TNO, W.F. De Gids, in opdracht van Agentschap NL (nu Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

(2)
Niet te verwarren met koolmonoxide (CO). Dit is een gevaarlijke stof. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10-11 mensen aan koolmonoxide vergiftiging.  

Judith Damen

Annelies Wouters

Verkeerde zithouding? Of verkeerde stoelen?

Er is een verband tussen zitten en rugklachten. Zo hebben mensen met chronische rugklachten vaker een “statische zithouding”. Ze bewegen minder dan anderen (1).

Een “goede werkhouding” is gebaseerd op de normale krommingen van de rug. Anders gezegd: “een rechte rug”. Mensen die langere tijd ingezakt zitten hebben vaker klachten. Meer dan anderen die dit vermijden. Maar er is geen overeenstemming (bewijs) dat zitten “met een rechte rug” beter is. Dat een rechte rug minder klachten geeft.

Langdurig zitten in dezelfde houding geeft uiteindelijk klachten. Ook een “goede houding” geeft uiteindelijk klachten. Mogelijk vanwege de inspanning die het kost om het vol te houden (2).

Afwisseling blijft belangrijk. Zo zijn er minder klachten op kantoren met zit-sta werkplekken. Omdat de werkhouding regelmatig wisselt (3).

“Niet onze houding is slecht, maar het meubilair”

Het bedrijf Steelcase deed onderzoek bij 2000 werknemers in 11 landen. Ze vonden 9 houdingen die het meest voorkwamen. De “goede” zithouding zit hier niet bij. Maar wel de houdingen die “slecht” worden genoemd. Steelcase draait het om. Niet onze houding is slecht, maar het meubilair. Stoelen zijn niet aangepast aan de moderne tijd. Een tijd waarin computers, tablets, telefoons, etc dagelijks worden gebruikt (4).


(1) Low back pain and its relationship with sitting behaviour among sedentary office workers. Carolin Bontrup. Applied Ergonomics, Volume 81, November 2019, 102894

(2) A qualitative review of existing national and international occupational safety and health policies relating to occupational sedentary behaviour. Pieter Coenen et al. Applied Ergonomics, Vol 60, April 2017, Pages 320-333

(3) Sit-stand workstations and impact on low back discomfort: a systematic review and meta-analysis. Shuchi Agarwal, Craig Steinmaus & Carisa Harris-Adamson. Journal Ergonomics, Volume 61, 2018 – Issue 4, Pages 538-552

(4) Global Posture Study, Steelcase, 2013

Veiligheidsmaatregelen vanwege Corona

Behandeling is niet mogelijk (richtlijn RIVM, 1 mei ’20):

 • Als u last heeft van: verkoudheid, hoesten, benauwdheid, koorts. Wacht tot het over is.
 • Als uw huisgenoot(en) last heeft (hebben) van: benauwdheid, koorts.
 • Als bij u in de laatste 2 weken corona is vastgesteld.
 • Als u bent getest op corona, en wacht op de uitslag.
 • Als u bent hersteld van corona. Wacht 1 week nadat u klachtenvrij bent.
 • Als u van de GGD het advies heeft in quarantaine te gaan

Maken van een afspraak:

 • Het staat u vrij om nu alvast een afspraak te maken. Plan de afspraak voor later, na de quarantaine periode.
 • Wacht u tot de thuisisolatie voorbij is, dan is er mogelijk geen plek vrij.
 • Een afspraak afzeggen kan altijd.

Gebruik van mondkapje (persconferentie van maandag 28 september):

 • U wordt verzocht een mondkapje mee te nemen.
 • Draag deze in de wachtruimte en behandelruimte.  

Handhygiëne
Zodra u de praktijk binnenkomt gaarne eerst uw handen desinfecteren.
Geen handen schudden.

Hoesten / niezen
Doe dit in uw elleboog. Of gebruik een wegwerp zakdoek.
Neem afstand van anderen.
Draai uw hoofd weg van andere personen.

Mondkapjes
Indien u dat wilt kunt u een eigen mondkapje dragen.
Het RIVM adviseert fysio’s een mondkapje te dragen bij klachten van de luchtwegen. Anders niet.
Tijdens de behandeling is fysiek contact noodzakelijk. Mogelijk wordt u gevraagd om dan een mondkapje te dragen. Deze zijn in de praktijk aanwezig.

Wachtkamer
Houdt 1.5 meter afstand van anderen.
Bent u te vroeg? Wacht dan in uw eigen auto, indien mogelijk.
Na afloop graag direct de praktijk verlaten.
Niet eten of drinken, het toilet niet gebruiken.

Gesprek
Praten gebeurt op 1.5 meter.
Alleen het hoognodige wordt besproken.
De stoel staat op 1.5 meter van het bureau.

Behandeling
Neem uw eigen handdoek mee. Niet te klein.
Tijdens de behandeling draaien zowel cliënt als therapeut het hoofd van elkaar weg.

Praktijkruimte
Na elke behandeling wordt de ruimte gedesinfecteerd.
Maximaal 1 persoon tegelijk in de praktijkkamer.
Uitzondering: kinderen jonger dan 16 jaar, tolk.

Ventilatie
Regelmatig wordt geventileerd. Ook als het kouder wordt buiten.
Zorg voor voldoende warme kleding. Om mogelijke afkoeling na de behandeling te voorkomen.

Sportzaal
Uitsluitend te gebruiken als een fysiotherapeut in de zaal aanwezig is.

“Alleen samen ….”
Heeft u een idee hoe we de Corona maatregelen in de praktijk kunnen verbeteren?
Vertel het, leg een briefje in de wachtkamer, stuur het via de post. We zullen het bekijken.