In de media

Verkeerde zithouding? Of verkeerde stoelen?

Er is een verband tussen zitten en rugklachten. Zo hebben mensen met chronische rugklachten vaker een “statische zithouding”. Ze bewegen minder dan anderen (1).

Een “goede werkhouding” is gebaseerd op de normale krommingen van de rug. Anders gezegd: “een rechte rug”. Mensen die langere tijd ingezakt zitten hebben vaker klachten. Meer dan anderen die dit vermijden. Maar er is geen overeenstemming (bewijs) dat zitten “met een rechte rug” beter is. Dat een rechte rug minder klachten geeft.

Langdurig zitten in dezelfde houding geeft uiteindelijk klachten. Ook een “goede houding” geeft uiteindelijk klachten. Mogelijk vanwege de inspanning die het kost om het vol te houden (2).

Afwisseling blijft belangrijk. Zo zijn er minder klachten op kantoren met zit-sta werkplekken. Omdat de werkhouding regelmatig wisselt (3).

“Niet onze houding is slecht, maar het meubilair”

Het bedrijf Steelcase deed onderzoek bij 2000 werknemers in 11 landen. Ze vonden 9 houdingen die het meest voorkwamen. De “goede” zithouding zit hier niet bij. Maar wel de houdingen die “slecht” worden genoemd. Steelcase draait het om. Niet onze houding is slecht, maar het meubilair. Stoelen zijn niet aangepast aan de moderne tijd. Een tijd waarin computers, tablets, telefoons, etc dagelijks worden gebruikt (4).


(1) Low back pain and its relationship with sitting behaviour among sedentary office workers. Carolin Bontrup. Applied Ergonomics, Volume 81, November 2019, 102894

(2) A qualitative review of existing national and international occupational safety and health policies relating to occupational sedentary behaviour. Pieter Coenen et al. Applied Ergonomics, Vol 60, April 2017, Pages 320-333

(3) Sit-stand workstations and impact on low back discomfort: a systematic review and meta-analysis. Shuchi Agarwal, Craig Steinmaus & Carisa Harris-Adamson. Journal Ergonomics, Volume 61, 2018 – Issue 4, Pages 538-552

(4) Global Posture Study, Steelcase, 2013

Best anti-Trump joke yet

Donald Trump, Boris Johnson, Angela Merkel, Pope Francis and a ten-year-old schoolboy are on a plane, that is going down. There are only four parachutes.

Trump declares “I’m the smartest person in the U.S.A., the country needs me.” He grabs one and jumps.

Johnson declares “Britain can’t survive Brexit without me,” as he grabs one and jumps.

The Pope declares “More than a billion Catholics needs me,” as he grabs one and jumps.

Merkel looks at the boy and says “You take the last one, you have a whole life ahead of you.”

The boys replies “It’s OK, there’s two parachutes left, the smartest man in the U.S.A. took my backpack.”

Personal Ads of the Philosophers (and other humor). Post by Brian Leiter, maart 2020.

Dertien doden per dag na een val thuis

In 2018 overleden 4628 mensen nadat ze waren gevallen. Dat zijn 13 dode mensen per dag (1, 2). Ze overleden binnen 30 dagen na het vallen. Een “ongelukkige val” zoals het wordt genoemd.

Vallen met fiets, brom-/snorfiets of scootmobiel worden hier niet bij gerekend. Dat zijn “vervoersongevallen”. Ook vallen op het werk vallen hier buiten. Dit zijn “werkongevallen”.

Het kan gaan om uitglijden (bijv badkamer), struikelen, vallen uit bed of van de trap. Een oudere denkt even snel iets te pakken. En wil de rollator niet uit de gang pakken.

Drie kwart van deze mensen zijn ouder dan 80 jaar. De botten zijn brozer, de gevolgen ernstiger. Zoals hartritmestoornissen, hersenbloeding, hartfalen, longembolie, hartinfarct, doorligwonden, nierfalen, longontsteking, etc (3).

Een gebroken heup komt veel voor bij een val. Van de mensen ouder dan 65 jaar gaat 35% dood binnen 1 jaar dood. Uit een onderzoek van Folbert (4) blijkt dat als snel wordt begonnen met bewegen, de mensen sneller herstellen en minder complicaties krijgen. Wordt door de arts gezegd dat ze in bed moeten rusten, dan zijn ze slechter af.

(1) Elke dag dertien doden door ongelukkige val. NOS, 4-12-2019

(2) Dagelijks 13 doden door een val. CBS, 4-12-2019

(3) Waarom heeft een gebroken heup zulke grote consequenties? Plusonline, 23-9-2010

(4) E.C. Folbert: Improved 1-year mortality in elderly patients with a hip fracture following integrated orthogeriatric treatment. 30 January 2016. In: International Osteoporosis Foundation and National Osteoporosis Foundation.

Wat doet een manueel therapeut?

Dit is niet in een paar woorden te vertellen. Door de vakgroep is een Beroepscompetentieprofiel Manueeltherapeut geschreven. Tevens is een Domeinbeschrijving manuele therapie verschenen. Lastige kost. Vooral bedoeld voor de manueel therapeuten zelf.

In 2015 is een aardig filmpje op Vimeo gepubliceerd: 2015-06 NVMT Animatiefilm Manuele Therapie. Hierin wordt op een begrijpelijke manier het werk van de manueel therapeut uitgelegd.

Zie ook de Commercial Manuele Therapie

De beste verzekeraars voor 2020

Het KNGF heeft uitgezocht welke de beste verzekeringen zijn als u 9 behandelingen kiest. Maar ook als u meer dan 25 of meer dan 30 behandelingen vergoed wilt hebben. Klik op onderstaande link.

De 10 beste aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie

Wacht u ook te lang?

Het Nivel houdt elk jaar de trendcijfers bij van fysiotherapeutische behandelingen. Zo blijkt dat in 2018 bijna een kwart van de patiënten al een half jaar klachten heeft. En dan pas een afspraak maakt (1). 

Vertoont uw auto een vreemd geluid? Dan blijft u er niet mee doorrijden. Als het goed is. U maakt een afspraak met de garage. Om te voorkomen dat u pech krijgt. En stil komt te staan langs de kant van de weg. 

Fysio- en manuele therapie werken hetzelfde. Hoe langer u wacht hoe moeilijker het wordt om u te behandelen. Het kost meer moeite om de klachten te verhelpen. 

Wanneer kunt u het beste bellen? Kijk eerst met oefeningen die u misschien nog heeft of het overgaat. Maak anders een afspraak. Bel uiterlijk binnen 4 weken na het ontstaan. Dan kan verergering worden voorkomen.

(1) Dool, J. van den, Schermer, T. Zorg door de fysiotherapeut. Jaarcijfers 2018 en trendcijfers 2014-2018. Nivel, 2019.