Actueel nieuws

Ook fysiotherapeuten de dupe van cybercrime

In een uitzending van RTL Nieuws wordt bericht dat wachtwoorden te koop zijn op het Darkweb. Dat is het deel van het internet dat niet is te vinden met een zoekmachine.

In de uitzending wordt getoond dat vele Nederlandse bedrijven slachtoffer zijn van diefstal van wachtwoorden. De eigenaar van een fysiotherapiepraktijk vertelt dat hij de namen van patiënten herkent die in zijn praktijk worden behandeld. Privacy-gevoelige informatie. Terwijl de fysio in kwestie dacht dat hij zijn systeem goed had beveiligd.

Uitzending RTL Nieuws, 8 februari 2019
Wachtwoorden van bedrijven te koop op het darkweb

Echografie bij een fysiotherapeut of in het ziekenhuis?

U bent voor klachten in uw arm of been bij uw huisarts geweest. U krijgt het advies een echo te laten maken.

Indien het een mondeling advies is, kan dit alleen bij een fysiotherapeut. Een verwijzing is voor fysiotherapie niet nodig.

Indien u op papier een verwijzing krijgt, kunt u ook naar het ziekenhuis gaan. Of naar een zelfstandig diagnostisch centrum zoals Saltro. In principe bent u vrij om te kiezen waar u heengaat. Naar een fysio, het ziekenhuis, of zelfstandig centrum.

Het heeft toch voordelen om naar een fysiotherapeut te gaan.

 • U krijgt na afloop de uitslag te horen.
  De radioloog (of de laborant) in het ziekenhuis zal u geen uitslag geven. Maar doorsturen naar de huisarts. Die zal u vertellen wat er was te zien.
 • Het onderzoek is uitgebreider.
  Stel op de verwijzing staat “letsel van de supraspinatuspees”? In het ziekenhuis wordt deze pees bekeken. Niet meer dan dat. De vraag is beantwoord, het onderzoek is klaar.
  Een fysiotherapeut onderzoekt over het algemeen het hele gewricht. Hij / zij wil ook weten hoe de conditie is van de andere pezen / spieren / banden.
 • Het onderzoek duurt langer
  In het ziekenhuis worden orthopedische spreekuren georganiseerd. Inclusief echografische diagnostiek. De tijd is veelal te kort voor een volledig onderzoek. Er wordt snel gecontroleerd op de meest voorkomende aandoeningen. Dat zal vijf minuten duren? Daar blijft het bij.
  Buiten het ziekenhuis, in de praktijk van een fysiotherapeut, worden alle pezen en banden van een gewricht bekeken. Dat kost meer tijd.
 • De therapie van de fysiotherapeut sluit beter aan.
  In het verslag van de radioloog staat veelal een algemene omschrijving. Bijvoorbeeld “uitgebreide calcificaties in de cuffpezen” (lees: verkalkingen in schouderpezen). Dit is te behandelen door een fysiotherapeut met shockwave. Maar waar zit de verkalking? Staat niet in het verslag. Als de fysiotherapeut zelf de echo maakt, kan hij dit op de milimeter nauwkeurig vertellen. En een gerichte shockwavebehandeling geven.
 • De therapie van de huisarts sluit beter aan.
  De samenwerking tussen huisartsen en fysiotherapeuten die echo’s maken wordt steeds beter. Bij een verkalking kan de huisarts kiezen voor een lokale injectie met ontstekingsremmers (corticosteroiden). De fysiotherapeut kan aan de huisarts exact vertellen waar de verkalking zit. En waar het best geprikt kan worden. Nog idealer is als de fysio zelf aanwezig is. Op het echo-apparaat kan worden gecontroleerd of de naald op de goede plek zit.
 • Het is goedkoper
  Indien de echo wordt gedaan als onderdeel van een fysiotherapeutisch behandelplan, dan wordt het vergoed uit uw aanvullende verzekering.
  Zo niet, dan is de echo voor eigen rekening. Het wisselt, maar de prijs ligt tussen 50 en 80 euro.
  De tweede lijn is duurder. Zo kost een diagnostische echografie van de schouder in het Flevoziekenhuis 87 euro (Echografie van de bovenste extremiteit(en) – code 084070). Bij Saltro kost dit 91,95 euro. Dit valt onder uw basisverzekering, en dus onder het verplichte eigen risico van 385 euro. Heeft u dit nog niet gebruikt? Dan betaalt u de echo zelf.

Ziek na dry needling?

Dry needling is een goede behandeling bij spierspanning / spierknopen. Maar er zijn verhalen dat mensen na een behandeling “ziek” thuiskomen. Niet één keer, maar na elke behandeling.

De symptomen zijn hetzelfde als bij flauwvallen (vasovagale collaps). Het wordt verklaard doordat tijdens het prikken het onwillekeurige deel van het zenuwstelsel overprikkeld raakt. Omdat het pijn doet worden de bloedvaten wijder. De hersenen krijgen tijdelijk minder bloed. Met alle gevolgen van dien.

Echter dat dit gebeurt ligt niet aan de patiënt, maar aan de fysiotherapeut.

De fysio prikt “volgens het boekje”. Zoals hij / zij het heeft geleerd op de opleiding. Misschien uit onervarenheid, misschien met de beste bedoelingen. Tijdens de les wordt verteld “hoe meer triggerpoints worden geprikt, hoe beter het effect”. Dus 20 punten prikken zou beter zijn dan bijvoorbeeld 5. Op zich niet verkeerd. Maar het kan teveel van het goede zijn.

Het is een kwestie van doseren. Te weinig, en er gebeurt niets. Te veel, en de patiënt wordt ziek.

De therapeut dient het aantal punten aan te passen aan de patiënt. Dan is de ontspanning na de dry needling optimaal.

Thuisarts: Ik ben flauwgevallen

Hoeveel behandelingen krijgt u vergoed?

 • Wat is een chronische aandoening? Wordt deze vergoed uit de basisverzekering?
 • Hoeveel behandelingen krijg ik in 2019 vergoed?
 • Ik heb artrose van mijn knie? Wordt fysiotherapie betaald uit de basis- of aanvullende verzekering?

Zomaar een aantal vragen over de vergoedingen van 2019. Zorgwijzer geeft een overzicht.

Ga naar het overzicht van Zorgwijzer

Fysiotherapeuten klaar met zorgverzekeraars

Nieuwsbericht van RTL nieuws uit december 2018.

Bron:
RTL nieuws

Onder druk gezet door uw zorgverzekeraar?

Als patiënt kunt u te maken krijgen met vreemde opmerkingen of verzoeken van uw zorgverzekeraar. 

Een paar voorbeelden.

 • Een patiënt krijgt telefonisch van haar verzekering te horen dat ze een fysiotherapeut binnen haar gemeente dient te kiezen. Ze is tevreden met een praktijk in een andere plaats. Maar ze krijgt geen toestemming die nog langer te bezoeken. Enige dwang wordt uitgeoefend door erbij te zeggen dat de behandelingen mogelijk niet meer vergoed worden. 
 • In een lange brief krijgt een patiënt te horen dat hij erg veel behandelingen heeft verbruikt. Wordt gevolgd door een uitgebreid relaas over zinnige zorg, behandelgemiddelde, zorgkosten die de pan uitreizen, etc. Zaken voor de politiek. Niet iets waar een patiënt mee te maken heeft. 
 • Of het geval waarbij de verzekeraar per brief aan een patiënt vraagt om toestemming voor het opvragen van behandelgegevens. Vanwege een onderzoek naar fraude bij een fysiotherapiepraktijk. De brief wordt afgesloten met een opmerking dat de patiënt in het kader van de zorgverzekeringswet verplicht is mee te werken (1).

Dat laatste is pertinent onwaar. Zelfs een fysiotherapeut is niet verplicht om alle gegevens zomaar te geven. Ook niet bij onderzoek naar fraude.

Zorgverleners dienen zich te houden aan bepaalde regels en wetten. Terecht. Zorgverzekeraars hebben de taak dit te controleren. Bij de materiële controle (2) wordt bekeken of de geleverde zorg doelmatig (lees: nodig) was. Hierbij bestaat een spanningsveld tussen de controlerende taak van de verzekeraar versus beroepsgeheim van de zorgverlener.

Het is een risico als u uw zorgverzekeraar zomaar toestemming geeft. Toestemming om behandelgegevens op te vragen. Uw verzekeraar krijgt persoonlijke gegevens in handen die in uw nadeel kunnen werken. Bijvoorbeeld als deze ook andere verzekeringen aanbiedt. Op het gebied van arbeidsongeschiktheid, reizen, auto, wonen, etc. U kunt nooit meer nagaan hoe de verstrekte gegevens gebruikt worden.

De zorgverzekeraars dienen zich bij controle te houden aan bepaalde spelregels. Helaas wordt soms misbruik gemaakt van de kwetsbare positie waar hun klanten zich in bevinden. Patiënten zijn afhankelijk van de zorgverzekeraar kwa vergoeding. Zij worden soms, gewild of ongewild, onder druk gezet.

Het beste wat u, als patiënt, kunt doen, is contact op te nemen met uw behandelend fysiotherapeut. Als u een brief heeft gekregen, neem die dan mee. De fysio kan u advies geven. Eventueel kan hij / zij een passende actie ondernemen tegen de zorgverzekering.

Heeft u al toestemming gegeven? U heeft het recht deze in te trekken. Zonder opgaaf van reden.

Laat van u horen, indien u hiermee te maken krijgen.

(1)
Brief aan ONVZ (20 dec 2018)

(2)
ldermans | Geerts Advocaten: De 10 geboden bij materiële controle door de zorgverzekeraar