Actueel nieuws

“Kwaliteit vinden wij erg belangrijk. Daarom vragen wij uw mening”. Onzin.

Een bedrijf gebruikt uw mening niet om de kwaliteit te verbeteren. Maar gebruikt uw mening als goedkope vorm van reclame:

Onze klanten waarderen ons met een 9 !

Als een bedrijf écht de kwaliteit wil verbeteren, heeft het niks aan die 9. De vraag is: waarom is het geen 10? Er ontbreekt nog 1 punt. In dat ene punt zit vaak de onvrede. De slechte ervaringen. Zaken waarmee de kwaliteit verbeterd kan worden.

Zorgkaart Nederland is speciaal gemaakt om ervaringen met zorgverleners te delen. Jammer genoeg wordt deze site ook gebruikt “om gal te spuien”. Als stortplaats voor afval. Zonder dat de zorgverlener eerst een kans heeft gekregen tot verbetering. Op de site van Zorgkaart blijft jarenlang te lezen “hoe slecht die therapeut is”. 

Mensen die werken in de zorg ervaren dit als een schandpaal. Een ritueel uit de middeleeuwen, waarmee iemand publiekelijk werd gestraft.

Daarom worden geen sterren gevraagd. Geen smilies, geen “thumbs up / down”. Verloopt alles naar tevredenheid? Dat is mooi. Gaat iets niet naar wens? Gaarne uw opmerkingen wat er mis ging. Liefst met een (mogelijke) oplossing. Mondeling, per post, een briefje achterlaten in de wachtruimte, een mail, telefonisch, via het Contactformulier. Mag anoniem. Of heeft u een idee / suggestie voor verbetering? Graag, dan wordt de haalbaarheid bekeken. 

Alvast bedankt voor de moeite.

Iedereen aan de statines vanwege te hoog cholesterol

Voorheen was een LDL-cholesterol lager dan 2.5 mmol voldoende om het risico op een hart- of vaatziekte te verlagen. In mei 2019 verscheen de derde herziening van de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (1). Plots blijkt dat iedereen jonger dan 70 jaar dient te streven naar een LDL lager dan 1.8 mmol/l. Als huisartsen dit strikt naleven, betekent dat tussen de 500.000 en 1 miljoen Nederlanders aan de cholesterolverlagers moeten beginnen.

Wat is het bewijs voor dit nieuwe getal, 1.8 mmol/l? Eigenlijk is deze er niet. In de richtlijn is het volgende te lezen:

“Hoewel strikt wetenschappelijk bewijs ontbreekt voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten bij het streven naar een bepaald maximaal LDL-C-concentratie (2,6 mmol/l of 1,8 mmol/l) is in deze richtlijn toch gekozen voor drempel- en streefwaarden van LDL-C.”

Veel mensen slikken al cholesterolverlagers. In 2016 gebruikten 2.1 miljoen Nederlanders deze medicijnen. De kosten zijn met 10% gestegen tot 155 miljoen euro in vergelijking met 2015 (2).

Veel mensen ervaren bijwerkingen. Zoals spierpijnen, gewrichtspijnen, kramp of stijfheid, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, maag / darmklachten. Radar ondervroeg 16.500 mensen die deze middelen gebruikten (3). 79% van degenen die ermee stopten, deden dit vanwege de bijwerkingen.

Het effect van statines op de levensduur is zeer gering. 6 studies naar de primaire preventie en 5 studies naar de secundaire preventie zijn in een systematic review onderzocht (4). Mensen leefden respectievelijk 3.2 en 4.1 dagen langer dan mensen die een placebo slikten.

Over het algemeen wordt gezegd dat een laag cholesterolgehalte gezond is. Onlangs bleek juist het tegenovergestelde. Een laag cholesterol gehalte verhoogt de kans op een beroerte. In een prospectieve cohort werden 27,937 vrouwen gevolgd (5). Bij een LDL lager dan 70 mg/dL (= 3.8 mmol/l) is kans op een hersenbloeding significant hoger. Dit geldt ook voor een lage waarde van triglyceriden.

Als het cholesterol niet de boosdoener is van hart- en vaatziekten, wat is het dan wel? Steeds meer onderzoekers zien een verband tussen een chronisch ontstekingsproces in het gehele lichaam, en het ontstaan van chronische ziekten zoals van het hart en de bloedvaten (6). Gegevens hierover komen vooral uit de Blauwe Zones (7). Zeven gebieden waar mensen beduidend ouder worden en een specifieke dieet- en levensstijl hebben. In Europa is het eetpatroon bekend als het ‘Mediterranean diet’ (Middelandse Zee dieet).

Hoe zijn deze ontstekingen te behandelen? Statines kunnen deze ontstekingen remmen (8). In 2013 is in Granada (Spanje) de International Life Sciences Institute (ILSI) Europe Workshop gehouden. Uit deze conferentie is naar voren gekomen dat voeding de ontstekingen afremmen. De uitdaging is volgens het artikel om biomarkers te vinden die het effect kunnen kwantificeren (9).

Toch worden dieet en leefstijl relatief weinig gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Wat steekt hierachter? (10)

Een interessant feit. Enige tijd geleden zijn duurdere cholesterolverlagers op de markt zijn verschenen. Iets daarna werd de NHG-richtlijn gepubliceerd. De streefwaarde voor LDL-cholesterol wordt hierin verlaagd van 2.5 naar 1.8 mmol/l.

Een ander feit. Twee cardiologen ontvingen duizenden euro’s van Amgen, één van de producenten van die duurdere middelen. Toevallig zitten zij ook in de commissie die de nieuwe NHG-richtlijn opstelden.

De invloed van de farmaceutische lobby reikt ver. Is dit de manier waarop de farmaceutische industrie zijn omzet wil verhogen?

(1)
NHG-Standaard voor cardiovasculair risicomanagement (CVRM)

(2)
Nieuwe cholesterolverlagers drijven medicijnkosten op.
23 maart 2017, Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 152 Nr 12

(3)
Cholesterolverlagers veelvuldig voorgeschreven: wat kun je verwachten?
06-06-2019, Tros Radar.

(4)
The effect of statins on average survival in randomised trials, an analysis of end point postponement
Malene Lopez Kristensen, Palle Mark Christensen, Jesper Hallas. BMJ Open, 7 mei 2015

(5)
Lipid levels and the risk of hemorrhagic stroke among women
Pamela M. Rist, Julie E. Buring, Paul M Ridker, Carlos S. Kase, Tobias Kurth, Kathryn M. Rexrode
Neurology, 10 april 2019

(6)
Inflammation, not Cholesterol, Is a Cause of Chronic Disease
Alexandros Tsoupras, Ronan Lordan, and Ioannis Zabetakis*
Nutrients. 2018 May; 10(5): 604.

(7)
Blauwe zones, Wikipedia.

(8)
The Anti-Inflammatory Effects of Statins on Coronary Artery Disease: An Updated Review of the Literature
Evangelos Diamantis, George Kyriakos, Lourdes Victoria Quiles-Sanchez, Paraskevi Farmaki, Theodoros Troupis
Curr Cardiol Rev. 2017 Aug; 13(3): 209–216.

(9)
Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation
Anne M. Minihane, Sophie Vinoy, Wendy R. Russell, Athanasia Baka, Helen M. Roche, Kieran M. Tuohy.
Br J Nutr. 2015 Oct 14; 114(7): 999–1012.

(10)
Nieuwe norm brengt ‘iedereen aan de statines’, huisartsen boos
4 jun 2019, Foodlog

Kok met overgewicht krijgt ontslag

Een kok met overgewicht wordt door de keurgingsarts afgekeurd. 

In 2005 wordt een kok met overgewicht door de keuringsarts op nonactief gezet. Vanwege zijn gewicht mag hij niet meer werken. Na een periode van afvallen wordt hij goedgekeurd.

Bij de herkeuring in 2007 wordt hij nogmaals afgekeurd omdat hij weer te zwaar is. De kantonrechter stelt de werkgever in het gelijk. Er zijn geen bijzondere omstandigheden waaruit blijkt dat het overgewicht een andere oorzaak zou hebben.

Hij wordt ontslagen, en krijgt geen ontslagvergoeding.

Bron
Ontslag door overgewicht

Ongezonde leefstijl en het krijgen van een acute hartaanval

In 2004 is een omvangrijk onderzoek gepubliceerd. Deze “Interheart study” is uitgevoerd in 52 landen bij meer dan 10.000 cases (1). Wat blijkt? Ongezonde leefstijl (*) is voor 90% verantwoordelijk voor het krijgen van een acute hartaanval. Erfelijke factoren: minder dan 10%. Dit geldt voor mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, ongeacht het land waar iemand woont.

De gezondheidszorg zal in de toekomst meer gaan over hoe een hartaanval is te voorkomen (2).

In Nederland is cardioloog dr Leonard Hofstra gestart met een leefstijl methode voor gezond leven en afvallen. Zijn missie heeft hij SLIM genoemd, Succevolle Lifestyle Interventie Methode (3).

(*) Roken, hoge bloedruk, diabetes, buikvet, te weinig fruit / groenten, lichaamsbeweging, gebruik alcohol, abnormale vetten in het bloed, en psychosociale factoren (“stress”)

.

Bronnen
(1) Association of psychosocial risk factors with risk of acute myocardial infarction in 11.119 cases and 13.648 controls from 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet, 11 september 2004
(2) How can cross-country research on health risks strengthen interventions? Lessons from INTERHEART. Lancet, 3 sptember 2004
(3) cardioloog dr Leonard Hofstra : SLIM (Succevolle Lifestyle Interventie Methode)

Ook fysiotherapeuten de dupe van cybercrime

In een uitzending van RTL Nieuws wordt bericht dat wachtwoorden te koop zijn op het Darkweb. Dat is het deel van het internet dat niet is te vinden met een zoekmachine.

In de uitzending wordt getoond dat vele Nederlandse bedrijven slachtoffer zijn van diefstal van wachtwoorden. De eigenaar van een fysiotherapiepraktijk vertelt dat hij de namen van patiënten herkent die in zijn praktijk worden behandeld. Privacy-gevoelige informatie. Terwijl de fysio in kwestie dacht dat hij zijn systeem goed had beveiligd.

Uitzending RTL Nieuws, 8 februari 2019
Wachtwoorden van bedrijven te koop op het darkweb

Echografie bij een fysiotherapeut of in het ziekenhuis?

U bent voor klachten in uw arm of been bij uw huisarts geweest. U krijgt het advies een echo te laten maken.

Indien het een mondeling advies is, kan dit alleen bij een fysiotherapeut. Een verwijzing is voor fysiotherapie niet nodig.

Indien u op papier een verwijzing krijgt, kunt u ook naar het ziekenhuis gaan. Of naar een zelfstandig diagnostisch centrum zoals Saltro. Hetzelfde geldt als de verwijzing digitaal is (Zorgdomein). In principe bent u vrij om te kiezen waar u heengaat. Naar een fysio, het ziekenhuis, of zelfstandig centrum.

Het heeft toch voordelen om naar een fysiotherapeut te gaan.

 • U krijgt na afloop de uitslag te horen.
  De radioloog (of de laborant) in het ziekenhuis zal u geen uitslag geven. Maar doorsturen naar de huisarts. Die zal u vertellen wat er was te zien.
 • Het onderzoek is uitgebreider.
  Stel op de verwijzing staat “letsel van de supraspinatuspees”? In het ziekenhuis wordt deze pees bekeken. Niet meer dan dat. De vraag is beantwoord, het onderzoek is klaar.
  Een fysiotherapeut onderzoekt over het algemeen het hele gewricht. Hij / zij wil ook weten hoe de conditie is van de andere pezen / spieren / banden.
 • Het onderzoek duurt langer
  In het ziekenhuis worden orthopedische spreekuren georganiseerd. Inclusief echografische diagnostiek. De tijd is veelal te kort voor een volledig onderzoek. Er wordt snel gecontroleerd op de meest voorkomende aandoeningen. Dat zal vijf minuten duren? Daar blijft het bij.
  Buiten het ziekenhuis, in de praktijk van een fysiotherapeut, worden alle pezen en banden van een gewricht bekeken. Dat kost meer tijd.
 • De therapie van de fysiotherapeut sluit beter aan.
  In het verslag van de radioloog staat veelal een algemene omschrijving. Bijvoorbeeld “uitgebreide calcificaties in de cuffpezen” (lees: verkalkingen in schouderpezen). Dit is te behandelen door een fysiotherapeut met shockwave. Maar waar zit de verkalking? Staat niet in het verslag. Als de fysiotherapeut zelf de echo maakt, kan hij dit op de milimeter nauwkeurig vertellen. En een gerichte shockwavebehandeling geven.
 • De therapie van de huisarts sluit beter aan.
  De samenwerking tussen huisartsen en fysiotherapeuten die echo’s maken wordt steeds beter. Bij een verkalking kan de huisarts kiezen voor een lokale injectie met ontstekingsremmers (corticosteroiden). De fysiotherapeut kan aan de huisarts exact vertellen waar de verkalking zit. En waar het best geprikt kan worden. Nog idealer is als de fysio zelf aanwezig is. Op het echo-apparaat kan worden gecontroleerd of de naald op de goede plek zit.
 • Het is goedkoper
  Indien de echo wordt gedaan als onderdeel van een fysiotherapeutisch behandelplan, dan wordt het vergoed uit uw aanvullende verzekering.
  Zo niet, dan is de echo voor eigen rekening. Het wisselt, maar de prijs ligt tussen 50 en 80 euro.
  De tweede lijn is duurder. In 2019 kost een diagnostische echografie van de schouder in het Flevoziekenhuis 87 euro (Echografie van de bovenste extremiteit(en) – code 084070). Bij Saltro kost dit 91,95 euro. Dit valt onder uw basisverzekering, en dus onder het verplichte eigen risico van 385 euro. Heeft u dit nog niet gebruikt? Dan betaalt u de echo zelf.