Dry Needling

Video: tijdens een workshop dry needling krijgt proefpersoon een  pneumothorax (klaplong)

Een docent met 45 jaar ervaring in dry needling geeft een workshop. Hij demonstreert het prikken van de m. iliocostalis. De docent en proefpersoon zijn beide arts. De docent palpeert de ribben om er zeker van te zijn dat hij richting het bot prikt. Toch komt de naald per ongeluk tussen de ribben in de long terecht. Binnen 24 uur worden rontgenfoto’s gemaakt. De proefpersoon heeft een pneumothorax aan de linkerzijde.
Beiden stemmen in met de publicatie van het incident.

Video van de workshop waarop te zien is hoe de naald in de long wordt geprikt

M Cummings, R Ross-Marrs, R Gerwin. Pneumothorax complication of deep dry needling demonstration. Acupunct Med 2014;0:1–3

Infectie van heupprothese na dry needling

Een man heeft een nieuwe heup gekregen. Hij had enige last aan de buitenzijde van zijn heup. Op eigen gelegenheid is hij naar een fysiotherapeut gegaan. Daar heeft hij eenmalig dry needling gehad. Na enige dagen ontstond een infectie. Uiteindelijk bleek het een infectie van zijn heupprothese te zijn. Waarschijnlijk is door onvoldoende hygiene tijdens het prikken een bacterie ‘meegegaan’ de diepte in. En is zo de ontsteking veroorzaakt.

Infectie van een heupprothese na ‘dry needling’. Koen Steentjes, Lieke M.A. de Vries, Ben U. Ridwan en A.J. (Jurgen) Wijgman. Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:A9364

Bacteriële ontsteking in bilspier na dry needling.

Enkele dagen na dry needling van de gluteus maximus (bilspier) wordt de huid rood. Na enkele weken verwijdert een chirurg het necrotische (dode) weefsel tot een diepte van 3 cm.

Na ca 2 maanden is de wond genezen.

Gepubliceerd met toestemming

Verlamming van de nervus radialis na prikken in de bovenarm

Een secretaresse krijgt dry needling voor een pijnlijke schouder. Een naald wordt geprikt in de bovenarm. Direct voelt ze een spasme in haar linker hand. Erna heeft ze een drop hand. Bij zenuwonderzoek blijkt dat ze uitval van de nervus radialis heeft. Hierdoor heeft ze geen kracht meer om haar hand te tillen en vingers te strekken. Ondanks therapie blijft de zwakte bestaan.

Radial nerve injury following dry needling. Robin McManus, May Cleary. BMJ Case Rep 2018

‘Significant adverse events’ van acupunctuur

In een review uit 2004 zijn 12 prospectieve studies opgenomen. Het omvat meer dan 1 miljoen behandelingen met acupunctuur. Er zijn 715 ‘significant adverse events’ beschreven. De belangrijkste zijn pneumothorax (klaplong), schade van het centrale zenuwstelsel, hepatitis-B infectie, infecties van de oorschelp, epileptisch insult, en 12 met dodelijke afloop. De kans op
een calamiteit tijdens 1 behandeling met acupunctuur is (omgerekend) 0,0005%.

White A A cumulative review of the range and incidence of significant adverse events associated with acupuncture. Acupuncture in Medicine 2004;22:122-133

Hartstilstand na acupunctuur onder het borstbeen

Een man van 62 jaar krijgt acupunctuur vanwege klachten in zijn gezicht. Een uur later wordt hij duizelig en begint te transpireren. Hij wordt naar de spoedeisende hulp gebracht. Een naald van 6 cm steekt nog in zijn buik, direct onder het borstbeen. Hij krijgt tot 2x een hartstilstand. Tijdens de operatie heeft hij een forse bloeding in het pericardium (hartzakje) rond de rechter boezem en rechter kamer. Een tak van de rechter kransslagader is beschadigd door de acupunctuurnaald. Uiteindelijk wordt hij ontslagen zonder restklachten.

Wereldwijd zijn 26 gevallen bekend van harttamponade (bloeding in het hartzakje) door acupunctuur.

Cardiac Tamponade Complicated by Acupuncture: Hemopericardium due to Shredded Coronary Artery Injury. Ae-Young Her, Yong Hoon Kim, Se-Min Ryu, and Jun Hwi Cho. Yonsei Med J. 2013 May 1; 54(3): 788–790.

Cardiac tamponade caused by acupuncture: a review of the literature. Ernst E1, Zhang J. Int J Cardiol. 2011 Jun 16;149(3):287-9

Necrotizerende fasciitis na behandeling met acupunctuur

Een 62 jarige man wordt met een acupunctuurnaald behandeld in zijn linkerhand. Thuis voelt hij zich zwak, krijgt koorts met koude rillingen, en zijn linker arm zwelt op. Dezelfde dag krijgt hij in het ziekenhuis een cocktail van antibiotica. Hij wordt geopereerd waarbij 2 vingers worden geamputeerd. Twee weken dialyse zijn nodig ivm ernstig nierfalen. Er vindt huidtransplantatie plaats aan zijn onderarm.
Bij kweek wordt Vibrio vulnificus gevonden. Deze bacterie wordt in hoge concentraties gevonden in schelpdieren. De patiënt werkt op een ‘fish farm’. Blijkbaar kon de bacterie op zijn huid overleven. En is hij hiermee geinfecteerd tijdens de acupunctuurbehandeling.
Necrotizerend fasciitis is een bacteriële ontsteking in de diepe lagen van de huid. Deze infectie door de Vibrio vulnificius is zonder behandeling dodelijk.

Vibrio Vulnificus Necrotizing Fasciitis Associated with Acupuncture. Yael Kotton, Soboh Soboh, Naiel Bisharat1. Infect Dis Rep. 2015 Aug 11; 7(3): 5901.