Massage

Verlaging bloeddruk door massage van de nek

In een systematic review wordt het effect van massage bij nekpijn beschreven. Totaal worden 15 RCT’s onderzocht. In 1 trial staat dat bij 22% van de patiënten een verlaging van de bloeddruk optrad na de nekmassage.

Massage for mechanical neck disorders. Patel KC1, Gross A, Graham N, Goldsmith CH, Ezzo J, Morien A, Peloso PM. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Sep 12;(9):CD004871.

Gevaarlijke verhoging van het schildklierhormoon na nek/schoudermassage bij persoon met ziekte van Hashimoto

Een vrouw heeft de ziekte van Hashimoto (een schildklierziekte). Ze heeft klachten van haar nek en schouders. Daarvoor krijgt ze een massage. Ze heeft ook klachten rondom de vergrootte schildklier. Ook daar wordt ze gemasseerd. Als gevolg hiervan krijgt ze een destructieve thyrotoxicosis. Doordat schildklierweefsel beschadigt wordt, ontstaat een gevaarlijke verhoging van het schildklierhormoon. De aandoening is van tijdelijke aard.

Massage therapy on neck: a contributing factor for destructive thyrotoxicosis? Tachi J1, Amino N, Miyai K. Thyroidology. 1990 Apr;2(1):25-7.

Hemorragische shock na stoelmassage

Een 77 jarige man met een polycysteuze nierafwijking ondergaat een stoelmassage. Er ontstaat een ruptuur van een cyste met hemorragische shock als gevolg.

Acute cystic rupture and hemorrhagic shock after a vigorous massage chair session in a patient with polycystic kidney disease. Mufarrij AJ1, Hitti E. Am J Med Sci. 2011 Jul;342(1):76-8

Acute bloeding in het wervelkanaal van de lage rug tijdens massage

Een 41-jarige man is op vakantie in Thailand. Hij bezoekt een massagesalon. Na o.a. massage van zijn rug krijgt hij heftige lumbale pijn, uitval van alle motorische en sensorische zenuwen in beide benen. Hij raakt incontinennt. Per ambulance wordt hij naar het ziekenhuis vervoerd. Op MRI blijkt hij een acuut spinaal subduraal hematoom (bloeding in het ruggemerg) te hebben. Hij wordt conservatief behandeld. Na 12 maanden is hij volledig hersteld.

Maste P1, Paik SH, Oh JK, Kim YC, Park MS, Kim TH, Kwak YH, Jung JK, Lee HW, Kim SW. Acute spinal subdural hematoma after vigorous back massage: a case report and review of literature. Spine (Phila Pa 1976). 2014 Dec 1;39(25):E1545-8.

Tetraplegie door nekmassage

Een 43-jarige gezonde man bezoekt een massage therapeut voor nek/schouderklachten. Tijdens de nekmassage ervaart hij enig krachtsverlies in zijn armen en benen. Hij ontwikkelt een tetraplegie, volledige uitval van armen en benen. Dezelfde avond wordt een MRI gemaakt. Er is een acute HNP tussen C5-6, en wordt geopereerd. Na 3 jaar revalidatie kan hij zelfstandig lopen, en autorijden met enkele aanpassingen.
Op de MRI is tevens ossificatie van de posterior longitudinal ligament (OPLL, verbening van een band binnen de wervelkolom) zichtbaar. Dit geeft geen klachten. Maar hierdoor is iemand kwetsbaar voor schade aan het ruggemerg bij geringe ongevallen.

Spinal Cord Injury Incurred by Neck Massage. Hyun Suk Cheong, M.D., Bo Young Hong, M.D.,corresponding author Yeong-A Ko, M.D., Seong Hoon Lim, M.D., and Joon Sung Kim, M.D. Ann Rehabil Med. 2012 Oct; 36(5): 708–712.

28 jarige Nederlandse vrouw krijgt herseninfarct na thaise massage

Leverne Bruins, een 28-jarige Nederlandse vrouw, komt vaker bij een thaise massagesalon. Haar vaste adres is volgeboekt. Ze gaat naar een andere salon. Een paar dagen na de massage wordt ze wakker met een halfzijdige verlamming links. Ze heeft een herseninfarct, mogelijk door een gescheurde halsslagader. Ze krijgt bloedverdunners en is bijna een jaar aan het revalideren. Ze is snel vermoeidheid, en emotioneel minder stabiel. Maar lichamelijk heeft ze geen restklachten.
Volgens haar zeggen is haar nek gekraakt op het einde van de massage. De salon ontkent dit.

Leverne (28) kreeg een herseninfarct na een thaise massage

Real life: Herseninfarct na een Thaise massage

Myositis ossificans (botvorming in een spier) na massage

Een 20 jarige hockey speler krijgt een slag tegen zijn dij. Hij werd behandeld met diepe massage en warmte. Op de rontgenopname 4 uur daarna werd een fulminante myositis ossificans te zien.

Myositis ossificans traumatica. Danchik JJ1, Yochum TR, Aspegren DD. J Manipulative Physiol Ther. 1993 Nov-Dec;16(9):605-14.

Uitval van de 11e hersenzenuw na nekmassage

Een 38-jarige gezonde vrouw ondergaat 1 sessie deep tissue massage. Ze is gezond. Ze doet aan kracht/conditietraining onder begeleiding van een personal coach. Tijdens de behandeling krijgt ze pijn in de schouder en arm. Ze mist kracht om haar arm helemaal omhoog te tillen. Op MRI blijkt oedeem in de trapezius, suggestief voor letsel van de nervus accessorius (11e hersenzenuw). Naald-EMG en meting van de geleidingssnelheid bevestigen demyelinisatie van deze zenuw distaal van het letsel. Na 2 jaar is de pijn geheel verdwenen. Maar ze mist nog enige kracht in de schouderspieren.

Spinal Accessory Neuropathy Associated With Deep Tissue Massage: A Case Report. Aksoy IA, Schrader SL, Ali MS, Borovan- sky JA, Ross MA. Arch Phys Med Rehabil 2009;90:1969-72

Acute plexus bracialis uitval na deep tissue massage van de nek

Een 58 jarige Aziatische vrouw krijgt massage van de nek. Ze zit hierbij in een stoel. De massage duurt 45 á 60 minuten. Tijdens de 4e sessie krijgt ze acute pijn in de schouder. In de loop van de dag verliest ze haar gevoel en kracht in de linker arm. Na EMG en geleidingsmetingen concludeert men acute plexus brachialis uitval. Na 12 maanden revalidatie zijn de klachten verdwenen, en is kracht en gevoel hersteld.

Massage-Induced Brachial Plexus Injury. Chih-Ya Chang, Yung-Tsan Wu, Liang-Cheng Chen, Rai-Chi Chan, Shin-Tsu Chang, Shang-Lin Chiang. Physical Therapy, Volume 95, Issue 1, 1 January 2015, Pages 109–116

Leverbloeding na massage van de buik

Een 39-jarige vrouw krijgt massage van de buik. Ze heeft geen leverproblemen of bloedingsafwijkingen. Binnen 24 uur ontstaat vage buikpijn met uitstraling naar de rechter schouder. Op een abdominale CT-scan is een bloeding in de lever van 14 bij 18 cm zichtbaar. Arteriografie en MRI tonen geen laten geen andere leverafwijkingen zien. Na een aantal maanden medische begeleiding is ze volledig hersteld.

Hepatic Hematoma after Deep Tissue Massage. James F. Trotter, M.D. N Engl J Med 1999; 341:2019-2020

Verplaatsing van uretrastent door massage

Een 51-jarige vrouw krijgt een “deep body massage” (Rolfing methode). Ze is bekend met uretrastenose. Daarvoor is een stent geplaatst. Tijdens de massage krijgt ze ernstige pijn in de linker flank. Op de spoedeisende hulp blijkt dat de linker ureterstent was verplaatst.

Kerr HD. Ureteral stent displacement associated with deep massage. WMJ 1997;96:57-58

Uitval armzenuw na massage onderarm

Een patient krijgt een massage van de onderarm. Als gevolg daarvan ontstaat letsel van de posterior interosseus nerve (PIN), een inklemming van een onderarmzenuw.

Giese S, Hentz VR. Posterior interosseous syndrome resulting from deep tissue massage. Plast Reconstr Surg 1998;102:1778-1779

Nierembolie door een rugmassage

Een man van 59 heeft een end-to-side aortobifemoral bypass vanwege ernstige aortastenose. Na het tillen van een koelkast heeft hij wat last van zijn rug. Zijn vrouw masseert zijn rug. Daarbij liep ze op zijn rug terwijl hij op zijn buik lag. Die avond wordt hij opgenomen met heftige pijn in zijn linker flank en overgeven. Een aortogram toont volledige stenose van de aorta onder de renale vaten. De niervaten zijn open. De conclusie is een retrograde embolie van de linker nier vanuit de aorta. Hij wordt geopereerd en krijgt een nieuwe bypass.

Mikhail A, Reidy JF, Taylor PR, Scoble JE. Renal artery embolization after back massage in a patient with aortic occlusion. Nephrol Dial Transplant 1997;12:797-798

Trombose van de nekader na shiatsu massage

Een 35 jarige man heeft last van een stijve nek. Hij krijgt een shiatsu behandeling van 30 minuten. Drukpunten worden behandeld aan de rechterzijde van zijn nek. In een aantal dagen krijgt hij ernstige hoofdpijn rechts, wazig zien, zwakte en tintelingen in zijn rechter arm en been. Op een MRI heeft hij trombose van zijn rechter vena jugularis interna (een nekader) en cerebrale sinussen. Na behandeling gedurende een aantal maanden is hij hersteld. Enige tintelingen blijven bestaan.

Internal jugular vein thrombosis associated with shiatsu massage of the neck. Y Wada, C Yanagihara, Y Nishimura . Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, January 2005

Emboli van de hersenen en ogen na shiatsu massage

Een man van 80 heeft last van milde hoofdpijn, en nek/schouderklachten. Tsubo (drukpunten) in zijn nek worden gemasseerd, terwijl hij op zijn buik ligt. Zo gauw hij opstaat heeft hij een gezichtsvelduitval (nasaal). Bij onderzoek heeft hij een hemiparese links. Op MRI blijkt dat hij meerdere kleine herseninfarcten heeft. Na behandeling is de hemiparese volledig verdwenen. De uitval van zijn ogen herstelt niet.

Tsuboi K. Retinal and cerebral artery embolism after “Shiatsu” on the neck. Stroke 2001; 32: 2441.

Verlamming van een armzenuw door massage van de bovenarm

Een 58-jarige vrouw wordt gemasseerd aan haar bovenarm. Ze krijgt een radial nerve neuropathy. Uitval van de zenuw die aan de achterkant van de arm ligt. Na 6 maanden is het herstel bijna volledig.

Acute Radial Neuropathy at the Spiral Groove Following Massage: A Case Presentation. Po-Cheng Hsu, MD, Jan-Wei Chiu, MD, Chen-Liang Chou, MD, Jia-Chi Wang, MD. PM&R, Volume 9, Issue 10, Pages 1042–1046

Pseudo-aneurysma in de knieholte na lokale massage

Een jongen van 16 jaar was bekend met multipele exostosen. Een aandoening van meerdere goedaardige botgezwellen. Die zitten rondom zijn ellebogen en knieën. Hij had last van spierpijn aan de binnenzijde van zijn rechter dij. Dit was ontstaan tijdens een kamp 3 weken eerder. Een practitioner van Traditionele Chinese Geneeskunde masseert de spieren. En ook het gebied met het osteochondroom bij zijn knie. De klachten verminderen. Maar na de derde sessie ontstond een pijnlijke zwelling in zijn knieholte. Op het angiogram heeft hij een pseudoaneurysma van de arteria poplitea. Door de massage is de slagader tegen het botgezwel geduwd. En is de vaatwand beschadigd geraakt. Daardoor is het bloedvat gaan uitzetten. Hij wordt geopereerd. Na een week is hij klachtenvrij.

Kalinga MJ, Lo NN, Tan SK. Popliteal artery pseudoaneurysm caused by an osteochondroma — a traditional medicine massage sequelae. Singapore Med J 1996;37:443-445