Manipulaties

Scheur in de linker wervelslagader na manipulatie bovenste nekwervel

Een Nederlandse manueel therapeut geeft een tractiemanipulatie tussen C0-1 vanwege nekklachten. Patiënte heeft acute verschijnselen van duizeligheid, zweten, slikklachten, misselijkheid, e.d. Een huisarts wordt erbij geroepen. Deze concludeert dat er sprake is van de vasovagale reactie. Ze wordt naar huis gestuurd. Omdat de klachten verergeren wordt ze opgenomen. Na onderzoek blijkt dat de linker arteria vertebralis is gescheurd, met meerdere infarcten in de kleine hersenen.
In 2011 wordt de therapeut schuldig bevonden. Hij is nalatig omdat hij niet heeft verteld wat de mogelijke consekwenties waren. Als de patiënte op de hoogte was van de risico’s had ze afgezien van de behandeling.

Hof Amsterdam 131015 scheur wervelslagader bij nekmanipulatie door manueel therapeut; schending informed consent; voorshands bewezen dat slachtoffer van behandeling zou hebben afgezien

Actieve 80 jarige man overlijdt na manipulatie lage rug

John Lawler, een gezonde en actieve 80-jarige man, gaat naar een chiropractor voor een ‘sore leg’. Arleen Scholten manipuleert zijn lage rug. Tijdens de behandeling verliest hij het bewustzijn. De ambulancebroeders vinden een bewusteloze man. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht. De dag erna overlijdt hij aan een ’traumatic spinal cord injury’. Mvr Scholten wordt gearresteerd op verdenking van doodslag.

Chiropractor is arrested on suspicion of manslaughter after retired bank manager, 80, ‘passes out during a treatment for lower backache’ then dies from ’traumatic spinal cord injury’

Woman arrested on suspicion of manslaughter after man, 80, dies following visit to chiropractor clinic

Chiropractor faces a manslaughter probe after an elderly patient died

Arleen Scholten, chiropractor in York (Great Brittain)

Complicaties na manipulatie van de lage rug

In 2015 is een literatuurstudie gepubliceerd. Hierin staan de meest ernstige complicaties na manipulaties van de lage rug. Dit zijn: cauda equina syndroom (schade van de zenuwen in het ruggemergkanaal), lumbale hernia, wervelbreuk, hematoma (bloeding) of hemorragische cyste, schade aan zenuwen of bloedvaten, trauma van de weke delen, vorming van een spierabces, ruptuur van de slokdarm.

Serious Adverse Events and Spinal Manipulative Therapy of the Low Back Region: A Systematic Review of Cases. Hebert JJ1, Stomski NJ2, French SD3, Rubinstein SM4. J Manipulative Physiol Ther. 2015 Nov-Dec;38(9):677-91.

Complicaties na manipulatie van de nek

In een systematic review uit 2001 worden de ernstige complicaties na manipulatie van de nek beschreven. Genoemd worden:
uitval van de nervus thoracicus longus, arteria carotis en vertebralis dissectie (scheuren van slagaders in de nek), verlamming van het middenrif, embolus naar het oog, cervicale epiduraal hematoom (bloeding in het wervelkanaal), mediaal medullair infarct, acute pijnlijke ophthalmoplegie, radiculopathie (schade van zenuwwortel), acute uitval van gezichtsveld, acute duizeligheid met overgeven, Brown-Séquard syndroom, hemiplegie (beroerte), syndroom van Horner, hersenstaminfarct.

Manipulation of the cervical spine: a systematic review of case reports of serious adverse events, 1995–2001. Edzard Ernst. Med J Aust 2002; 176 (8): 376-380.

Manipulatie door chiropractor of bezoek aan huisarts bij nekpijn: zelfde risico op scheur wervelslagader

Een chiropractor behandelt mensen met nekpijn / hoofdpijn. Een risico van manipulatie van de nek is het krijgen van een beroerte. Dit kan komen door een scheur in de wand van de arteria vertebralis (wervelslagader). Veronderstelt wordt dat een scheur ontstaat tijdens de manipulatie.
In deze case-control studie zijn 818 beroertes van deze slagader onderzocht. Patiënten hebben een grotere kans op een beroerte als ze een chiropractor bezoeken (OR 1.34). Maar patiënten met nek / hoofdpijn die een huisarts bezoeken hebben ook een grotere kans op een beroerte (OR 1.52). Na toetsen blijkt dat het risico vergelijkbaar is.
De auteurs stellen dat een scheur in het vat aanwezig is. En geleidelijk groter wordt. Dit geeft nek en/of hoofdpijn. Hiermee gaat iemand naar een chiropractor of huisarts. De scheur is er al voordat iemand een chiropractor of huisarts bezoekt.
De conclusie is dat manipulatie door een chiropractor geen verhoogd risico geeft op dit type beroerte.
(Getallen gelden voor mensen jonger dan 45 jaar).

Risk of Vertebrobasilar Stroke and Chiropractic Care: Results of a Population-Based Case-Control and Case-Crossover Study. Cassidy, J David; Boyle, Eleanor; Côté, Pierre; He, Yaohua; Hogg-Johnson, Sheilah; Silver, Frank L.;, Bondy, Susan J. February 15, 2008 – Volume 33 – Issue 4S – p S176-S183