Fysiotherapie

Heupfractuur tijdens fysiotherapeutische mobilisatie na hip resurfacing bij 2 patiënten

Heup resurfacing is het plaatsen van een kunstheup waarbij zoveel mogelijk bot bespaard blijft. Twee patiënten worden beschreven. Na de operatie wordt de heup gemobiliseerd naar flexie en exorotatie. Hierbij breekt de heup. Beide moeten opnieuw geopereerd worden. En krijgen de patiënten een nieuwe heup op conventionele wijze.

Femoral neck fracture during physical therapy following surface replacement arthroplasty: a preventable complication? A case report. Timothy R Judkins and Michael R DaytonEmail author. Patient Safety in Surgery 2010 4:3.

Baby van 3 maanden overleden tijdens behandeling door fysiotherapeut

In 2007 is in Nederland een baby (Marloe) overleden tijdens de behandeling van een fysiotherapeut.

De rechtbank heeft hem in 2011 schuldig bevonden. Hij is veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijk.

Overleden zuigeling na ‘craniosacrale’ manipulatie van hals en wervelkolom. Micha Holla, Marloes M. IJland, A.M. (Ton) van der Vliet, Michael Edwards en Carin W.M. Verlaat. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A290

De rechtbank acht bewezen dat een 64-jarige man uit De Steeg schuldig is aan het overlijden van een 3 maanden jonge baby in oktober 2007

New Yorkse fysiotherapeut beschuldigd van nalatigheid.

Een man van 54 jaar wordt behandeld voor een enkelfractuur. Hij fietst 10 minuten op een hometrainer in de oefenzaal van de fysiotherapeut. Als hij afstapt verliest hij zijn evenwicht en valt achterover. De fiets valt bovenop hem. Hij moet worden geopereerd voor een fractuurdislokatie C4-5. Op ditzelfde niveau had hij eerder een anteriore cervicale fusie ondergaan. De fysiotherapeut wordt beschuldigd van nalatigheid. Hij had de patiënt moeten ondersteunen bij het afstappen.
Vlak voor de rechtzaak wordt een schikking getroffen van bijna 1,5 miljoen dollar.

Physical Therapy Session Results in Aggravation of Longstanding Neck Injuries. Block O’Toole & Murphy, New York Personal Injury Lawyers.

Vrouw overlijdt na oefentherapie thuis. Physical therapist assistent nalatig bevonden

Een vrouw van 68 is verwezen voor fysiotherapie na kort verblijf in het ziekenhuis. Ze heeft diabetes, ernstige spondylitis ankylopoetica, neuropatie, myopatie, COPD, obesitas, en is meerdere keren gevallen. Thuis doet ze onder begeleiding van een PTA (physical therapist assistentJ) een wall slide exercise tegen een deur. De deur gaat onverhoeds open, de vrouw komt ten val, en overlijdt na een paar dagen. De PTA wordt nalatigheid ten laste gelegd. Het exacte bedrag van de schadeloosstelling wordt niet genoemd. Het ligt in de “mid-six-figure range”. Enkele miljoenen dus.

Case Study: Improper treatment resulting in patient death. Healthcare Providers Service Organization, PTs, PTAs and Medical Malpractice.

Wervelfractuur door behandeling van een fysiotherapeut

Cicero, Illinois. Een vrouw laat zich door een fysiotherapeut behandelen voor pijn in de rug en voet. Ze vertelt dat ze osteopenie heeft. De therapeut duwt tijdens de behandeling op de rug van de vrouw. Zij krijgt een compressiefractuur van een wervel. Hiervoor moet ze worden geopereerd.
De fysiotherapeut wordt aangeklaagd. Hij heeft te weinig rekening gehouden met de risico’s van de osteopenie.

Patient sues therapy clinic, therapist, alleging negligence, malpractice. Cook County Record, 28 september 2015.

Meisje breekt bovenbeen opnieuw tijdens de fysiotherapeutische revalidatie

Een meisje van 7 is in het verleden behandeld met chemotherapie vanwege een rhabdomyosarcoom in het dijbeen. Ze is geopereerd aan een bovenbeenfractuur. En heeft een externe en interne fixator. “Wieght bearing, as tolerated” staat op de verwijzing van de orthopedisch chirurg. Eén van de oefeningen bestaat uit het springen op een trampoline. Hierbij breekt ze haar dijbeen opnieuw. De fysiotherapeut had het risico beter moeten inschatten. Schadevergoeding ca $150.000.

Patient Sustained Injury on Trampoline as Part of Physical Therapy Treatment. HPSO, Legal Case Studies.