Verhalen uit de praktijk

Meniscusscheur tijdens revalidatie periode

Een patiënt is pas geopereerd aan de knie. En is aan het revalideren in de oefenzaal. Tijdens een oefening voelt de patiënt een pijnscheut in de behandelde knie. Patiënt moet opnieuw onder het mes vanwege een meniscusscheur.

Patiënt valt van de behandelbank op de grond

Een patiënt met een knieklacht ligt op zijn rug op de bank. De fysiotherapeut is geconcentreerd bezig met de behandeling van  de knie. Ondertussen verliest de  patiënt het bewustzijn (flauwte). Mogelijk een reactie op de pijn. Hij valt van de bank. De val wordt deels gebroken omdat hij op de therapeut valt. Patiënt is geschrokken, maar heeft geen letsel opgelopen.

Per ambulance afgevoerd na thoracale manipulatie

Een patiënt is al een aantal keer behandeld. En thoracaal gemanipuleerd. In de nacht na de 6e behandeling krijgt hij acute pijn op de borst. Binnen een aantal dagen wordt hij 3x per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Hij wordt door cardioloog en longarts gezien. Maar er worden geen afwijkingen gevonden. De orthopeed zegt dat hij een kneuzing heeft opgelopen op het borstbeen

Bevriezing van de huid door koudepakking

Een patiënt met een gezwollen ontstoken kniegewricht wordt behandeld door een stagiaire fysiotherapie. Een koude-pakking wordt gedurende 30 minuten op de knie gelegd. Om de zwelling te verminderen. De pakking komt direct op de huid. Eigenlijk moest er eerst een handdoek op de huid. De week erna laat de patiënt een harde en verdikte  huid zien. De verschijnselen passen bij een tweede-graads bevriezing.

Epileptische aanval tijdens dry needling

Een patiënt ondergaat een behandeling met dry needling. Ze krijgt een epileptische aanval. Iets wat ze vaker heeft. Een ambulance wordt gebeld. Ze herstelt, en hoeft niet naar het ziekenhuis toe.

Zweepslag in de kuit tijdens hartrevalidatie

Een patiënt doet mee aan het programma van de hartrevalidatie in de sportzaal van het ziekenhuis. Tijdens een wedstrijdje badminton voelt hij acute pijn in zijn kuit. Het blijkt een zweepslag te zijn. Hij moet 6 weken rust houden. En kan in die periode niet meedoen met de hartrevalidatie.

Peuter dood na beknelling in behandelbank

Dit speelt zich af in Duitsland. Een peuter is aan het spelen in de buurt van een behandelbank. Er is geen toezicht. Door onbekende oorzaak komt de peuter op de voetpedaal van de bank. En raakt bekneld in de bank, waardoor hij overlijdt.

Verzwikken enkel bij de ingang van de praktijk

Het is winter. De stoep voor de praktijk is glad. Maar er is niet gestrooid. Een patiënt glijdt uit en verzwikt zijn enkelbanden.

Patient valt van een skippybal

Een skippybal wordt gebruikt om oefeningen te doen. Een wat oudere dame zit op de bal, met de therapeut ernaast. Ze is licht duizelig en kan haar evenwicht niet bewaren. Ze valt van de bal op de grond. De therapeut kan haar niet opvangen. Mevrouw houdt er geen letsel aan over.